Online kursevi zahtijevaju:

  • pristup Internetu,
  • email račun,
  • te računarski hardver i softver kako biste pregledali materijale i završili prateće zadatke.


Svi moderni računari koje možete koristiti za pregled Internet web sajtova bi trebali biti prikladni za pregled kurseva. Opširnije specifikacije tehničke preporuke se nalaze u nastavku.

1. Računar
Preporučujemo računar sa najmanje 512 megabajta (0,5 gigabajt) RAM memorije i 500MHz (0,5GHz) brzine procesora, ali kao i obično, računar sa boljom konfiguracijom daje bolje rezultate u vidu brzine rada sa materijalom. Kurseve na ovoj stranici možete pregledati računarskim verzijama operativnih sistema Microsoft Windows, Linux i Apple Macintosh, tj. svim verzijama koje posjeduju web preglednike.

2. Rezolucija zaslona
Kurseve je najbolje pregledati sa ekranom minimalne rezolucije 1024x768 piksela sa najmanje 24-bitnom bojom. Kurseve je moguće pregledati i sa manjim rezolucijama, ali je rad otežan.

3. Internet konekcija
Svi kursevi su dostupni za pregled putem internet veze. Sa bržom internet vezom, brže će se učitati odabrani materijal kursa. Preporučujemo ADSL ili kablovsku internet konekciju.

4. Zvučna kartica i zvučnici (slušalice)
Svi multimedijalni interaktivni kursevi sadrže audio zapis, bilo da se radi o čitanju prikazanog teksta ili tekstu koji nije prikazan ali je vrlo bitan i sastavni je dio materijala ili zadatka. Ako imate prijenosni računar onda je vjerovatno da će imati integrisane zvučnike i zvučnu karticu. U suprotnom je potrebno da spojite zvučnike ukoliko koristite desktop računar sa instaliranom zvučnom karticom. Za najbolje rezultate koristite par slušalica.

5. Internet preglednik
Trebat će vam internet preglednik kako biste pregledali kurseve. Za pregled materijala potrebno je koristiti Microsoft Internet Explorer verzije 9.0 ili novije ili drugi web preglednik kao što je Mozilla Firefox, Google Chrome i dr. Navedeni internet preglednik možete preuzeti besplatno klikom na naziv.

6. JavaScript i cookies uključen
JavaScript je vrsta web koda koja se koristi na web stranicama kako bi se omogućile određene interakcije unutar Vašeg web preglednika. Kako kursevi sadrže mnoge interakcije potrebno je omogućiti izvršavanje JavaScript-a. JavaScript je obično uključen u pregledniku, ali može biti isključen (ako ste zabrinuti za sigurnost). Web sajt možete koristiti iako je JavaScript onemogućena, ali za cijeli niz mogućnosti koje nude kursevi je neophodno da omogućite izvršenje JavaScript-a.

7. Instaliran i omogućen Adobe Flash Player
Interaktivni kursevi prikazuju se pomoću Adobe Flash Player-a (bilo da se radi o plug-in-u ili o add-on za web preglednik). Player je često preinstaliran, ali ako to nije, ili imate problema s gledanjem kurseva, onda trebate preuzeti i instalirati najnoviju verziju (trebat će vam verzija 11.2+ ili novija). Najnovija verzija se može skinuti sa  http://www.adobe.com/go/getflash/


Minimalni zahtjevi

Preporučuje se

Kompjuter

PC ili Mac

PC ili MAC

Ulazni uređaji

Miš i tastatura

Miš i tastatura

Ostale periferije

Slušalice ili zvučnici

Slušalice

Operativni sistem

MS Windows (sve verzije), Linux, Mac OS

MS Windows (Xp, W7, W8)

Rezolucija ekrana

1024x768 (Pretraživač podesiti na Full-screen mod), 24-bitna boja

1024x768 i veća, 24-bitna boja ili veća

Internet konekcija

56Kbps

ADSL ili kablovska (1 Mb Broadband)

Web pretraživač

Microsoft Internet Explorer (v9)

Microsoft Internet Explorer (verzija 9)

Plug-ins/komponente

Adobe Flash player (v11.2+)

Adobe Flash player (v11.2+), JavaScript-a omogućena

Last modified: Thursday, 10 November 2016, 11:55 AM